Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012 Návody

Průvodce virtuálními světy 2012: Kitely

Tohle bylo povídání o Kitely v roce 2012. Od té doby se virtuální svět Kitely stal jedničkou mezi OpenSim světy, přispěl mnoha vylepšeními a nastavil nové OpenSim standardy. Kitely Market je online obchod s virtuálním zbožím, který dokáže doručit nabízené položky do kteréhokoli OpenSim světa, včetně těch neveřejných na vašem vlastním disku. Umožňuje to díky vlastním unikátním permissions “Export,” tedy možnost zakoupenou věc přenášet mezi libovolnými OpenSim světy. Jednou zakoupené zboží tak můžete použít tolikrát, kolikrát chcete, včetně zálohy do OAR souboru celého regionu.
Cenové nabídky se nyní výrazně liší, základní účet je zdarma a regiony začínají na 14,95 $ za měsíc.
O současné podobě Kitely se dozvíte v některém z příštích pokračování.

Kitely je velmi mladým a rychle se rozvíjejícím virtuálním světem, který technologii OpenSim spojil s cloudovým řešením a vytvořil neobvyklý svět, jaký jinde nepotkáte. Jeho nedávno upravená cenová nabídka z něj dělá nejlacinější hostovaný svět, a zároveň je to třetí největší OpenSim svět podle počtu regionů.

Kitely založili již v roce 2008 Ilan Tochner a Oren Hurvitx, oba z Izraele. Svět byl otevřen na začátku roku 2011, a využívá kloudového řešení EC2 od Amazonu, servery jsou tedy hostovány v Kalifornii v USA.

Kitely staré logo

Kitely je netypické právě díky využití cloudové služby. Do světa přistupujete přes webové stránky, kde se můžete registrovat jak klasicky, tak pomocí Facebook nebo Twitter účtu. Jméno avatara tedy bude odpovídat vašemu jménu na tomto účtu – díky tomu zde potkáte většinu avatarů se svým občanským jménem.
Kitely neúčtuje služby za regiony, ale za hodiny strávené v tomto světě. Regiony, pokud na nich nikdo není, totiž “neexistují” – jsou vypnuté a teprve když se na region někdo snaží vstoupit, region se “zapne.” Ze stejného důvodu nemůžete přistupovat na region přímo ze svého Vieweru – inworld prohlížeče, protože region nemá pevnou “adresu,” získává ji až při zapnutí regionu. Proto je také heslem Kitely “Virtual Worlds on Demand” neboli “virtuální světy na vyžádání.”

Základní účet v Kitely je zdarma, a obsahuje jeden vlastní region, který můžete editovat přímo ve světě, nebo ho uploadovat pomocí OAR souboru. Základní účet obsahuje 2 hodiny pobytu ve světě, pokud tyto dvě hodiny vyčerpáte, daný kalendářní měsíc se do Kitely již zdarma nepřihlásíte.
Výjimku tvoří regiony, jejichž provozovatelé vám pobyt na nich zaplatí ze svého. V Kitely existují regiony, kde můžete pobývat, a neodečítají se vám vaše minuty, platí je jejich provozovatel. Tady můžete být déle než ony dvě hodiny měsíčně a zdarma.
I ostatní placené nabídky jsou zajímavé, například za 5 USD dostanete v SL 512 m2 měsíčně zdarma. V Kitely za tuto cenu dostanete dva regiony a můžete zde strávit 30 hodin měsíčně.

Navíc, regiony v Kitely mají 100 000 primů a vejde se na ně 100 uživatelů.

Nejzajímavější cenová nabídka je Golden, donedávna stála 100 USD měsíčně, nyní stojí 35 USD, což je asi 700 Kč. Je v ní zahrnut neomezený čas strávený avatarem v Kitely a 20 regionů. Teoreticky jste schopni sem za tuto cenu dostat současně 2000 avatarů a 2 000 000 primů:)

Kitely plány

Regiony díky cloudovému řešení mohou mít při využití, které není na hranici maxima (primů a avatarů) výrazně menší lag, než znáte ze SL, vzhledem k umístění v USA se ale Ping Sim pohybuje okolo 200 ms a více.

V Kitely si můžete zakopit Kitely Credits, KC, cena je 5 USD za 1000 KC, tedy srovnatelná se SL. V Kitely tedy můžete prodávat své výrobky i služby. Sluší se říct, že prozatím není příliš komu, počet registrovaných uživatelů v Kitely je v srpnu 2012 zhruba 3900. Využití tohoto světa ale v tuto chvíli můžeme hledat trochu jinde.

Kitely se velice rychle vylepšuje, v posledních několika měsících zde byly zprovozněny služby, na které jsme zvyklí ze SL, nyní zde funguje i hypergrid a podpora megaregionů a to až do velikosti 16 regionů.

Po prvním zalogování do Kitely si můžete nastavit, kterým viewerem se budete připojovat, a to v sekci settings
Je také nutné stáhnout a instalovat Kitely plugin, který vám umožní toto spouštění vieweru.
Podrobný návod na manuální nastavení editováním položek v config souboru najdete v Kitely fóru.

Pro přihlášení do Kitely si nejdříve zvolíte do kterého regionu (v Kitely se jim říká virtual worlds) se chcete nalogovat, a to v katalogu veřejně přístupných regionů/megaregionů/sousímí…
Tlačítkem vpravo nahoře Enter World se začne spouštět viewer a poté budete, už bez dalšího zadávání hesla či jména avatara, přihlášeni přímo do vybraného regionu.
Celou akci tak můžete v internetovém prohlížeči, kde jste přihlášeni na svůj Facebook či Twitter účet, zvládnout bez jediného zadávání jména či hesla.

Teleport do jiného regionu zvládnete opět přes web, najdete se region a stejným tlačítkem Enter World budete teleportováni přímo ve vieweru na další region.

V Kitely najdete regiony ve různém stavu rozpracování, prázdné, nebo sloužící jako ukázky něčí práce. V katalogu jsou řazeny podle návštěvnosti, začít svoji cestu můžete zdarma /bez odečtení minut) v regionech Serenity, Vaguery nebo Rivages du ciel, z nichž pocházejí fotky výše v tomto článku, nebo se můžete projít po lese nebo po jednom starém dobrém českém městě…

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 14. 9. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *