Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012 Návody

Průvodce virtuálními světy 2012: InWorldz

Inworldz grid, představený v článku, v současné době už neexistuje. Historie jeho zániku je natolik zajímavá a typická pro virtuální světy, že jí bude dobré věnovat samostatný článek. Přečtěte si tedy “úvod” k celé historii tak, jak jsme ji znali v roce 2012. Všechny uvedené informace jsou platné k datu napsání článku, nedivte se tedy, že některé zjevné odkazy nejsou prolinkovány, protože nevedou na žádné rozumné stránky. Jako příklad slouží doména inworldz tečka com, která je nyní v rukou spekulantů a zobrazuje zcela kontextové nabídky 😉

Dalším světem, představeným v Průvodci virtuálními světy je InWorldz. V této chvíli je InWorldz nejlidnatější svět, alespoň podle počtu aktivních uživatelů za červenec. Ekonomicky je InWorldz podobný Second Life, takže vám bude připadat velmi známý.

Logo Inworldz

InWorldz vzniknul v roce 2009, provozuje ho společnost InWorldz, LLC se sídlem v Brooklynu v USA a je v současné době velmi aktivním a oblíbeným komerčním světem, tedy jednou z možných alternativ na dlouhé večery s dlouhými výpadky Second Life. Podle červencových dat bylo za období 30 dnů aktivních 5804 uživatelů, online regionů je v současné době téměř 1200.

Registrace a základní účet jsou zdarma. K přihlášení můžete použít, mimo jiné, InWorldz Viewer, vyvinutý pro tento grid – verze pro Windows, Mac i Linux najdete v sekci Download. Doporučován je také Imprudence.
Při pokusu o login ve Firestormu pravděpodobně budete muset obejít popsaný bug, a to přihlášením se se jménem “jméno příjmení @ inworldz” v mém případě tedy jako “Zuza Ritt @ inworldz”. Dvojkové prohlížeče ale v Inworldz příliš nefungují.

V InWorldz můžete regiony zakoupit, spravuje je tedy přímo provozovatel gridu, a jejich obvyklý Ping Sim je někde mezi 200-300 ms.
Koupit můžete region na Mainlandu, ke kterému nebudete mít plná Estate práva, je na něm povolen pouze PG obsah a můžete na ně umístit 30 000 primů. Zřizovací poplatek je 60 USD a měsíční poplatek je 60 USD.
Privátní regiony jsou s plnými právy, můžete na něj umístit 35 000 – 45 000 primů, zřizovací poplatek je 75USD a měsíční poplatek je 75 USD. K soukromým regionům lze umístit Scenic regiony, tedy doplňující “krajinkové” regiony, které nejsou určeny k obývání ani podnikání.

Maximální velikost primu v InWorldz je 128x128x128 metrů. Zajímavostí zejména pro tvůrce je, že v InWorldz neplatíte poplatek za upload textury. Toto je podle mě v rámci komerčních světů zajímavý krok a může mít velmi pozitivní vliv na další vývoj gridu.

Měnou v Inworldz je “I’z” a můžete za ni zaplatit svojí platební kartou nebo Paypalem, stejně jako za nákup regionů.
Za 1 USD koupíte 500 I’zů, tato měna má tedy poloviční “hodnotu” než lindenské dolary – těch za 1 USD nakoupíte zhruba 240-270.

V InWorldz funguje dobře Search. To není vtipná poznámka, sami se můžete přesvědčit, že v některých gridech Search nefunguje, nebo obsahuje výsledky ze Second Life Search.

Z technického hlediska se InWorldz lehce odchýlil od OpenSimu a vytvořil si některé vlastní verze softwaru, například skriptovací engine Phlox. I to je jedním z důvodů, proč InWorldz neumožňuje hypergrid teleportaci ani megaregiony.

Pro majitele regionů je možný upload OAR souboru na vyžádání, stejně jako download OAR souboru filtrovaného podle permissions.

V InWorldz se můžete setkávat s lidmi na různých eventech všeho druhu, i přes relativně nevelký počet uživatelů tento grid žije. Najdete zde i některé známější tvůrce ze Second Life, kteří zde nabízejí své výrobky.
Obecně ale opět nečekejte velkou kvalitu a krásu regionů, pokud pamatujete SL někdy v letech 2007 – 2008, můžete se vrátit do historie. Velké plýtvání primy nenutí stavitele stavět efektivně, používat u toho různé vychytávky při ohýbání primů a výsledek je, jaký je. To ovšem není pouze vlastnost InWorldz, ale opensim světů obecně.

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 9. 8. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *