Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2016 2022

360° foto v Second Life od roku 2016

Možnost dělat 360° fotky v Second Life byla poprvé představena v říjnu roku 2016, fungovala pouze v Project SL Vieweru (tedy testovací beta verzi,) a svým postupem připomínala drbání si levé lopatky pravým kolenem otočeným okolo levého ucha. I po provedení celého magického rituálu byl výsledek ne úplně ohromující.
Nicméně žijeme v roce 2022, a situace se vyvíjí. V září 2021 bylo možné si stáhnout 360 Viewer ze stránek Second Life, který uměl 360° fotografii stisknutím tlačítka, a namísto složitého postupu tak šlo vytvořit fotografii obvyklým způsobem. A konečně v lednu 2022, po zhruba pěti letech a třech měsících (smajlík s kyselým úšklebkem si doplňte sami,) se tato funkce dostala do standardní verze SL Vieweru.
Co se mezitím událo v OpenSim světech s 360° fotografií a videem? A co další virtuální světy a metaverza? I k tomu se postupně dostaneme.

Teď ale zpět do roku 2016 a první pokus v Second Life. Tento článek vyšel poprvé 31. 10. 2016 na VirtualWiki, a některé odkazy už nemusí fungovat.

360° foto v SL v roce 2016

Linden Lab vydává první, zatím testovací, Viewer, ve kterém jste schopni jedním klikem vyfotit fotku pro “virtuální realitu,” tedy fotku, zabírající celých 360 stupňů prostoru. Protože jde o novinku, vše zatím nefunguje zrovna pohodlně, a je potřeba se trochu víc snažit.
Nový postup nelze využít pro zachytávání videa, a také nebudete schopni použít ReShade, protože focení probíhá pouze ve Vieweru, nevidíte celý fotografovaný záběr. I tak se jedná o velký krok kupředu, protože tento první pokus znamená, že je možné takto fotit. Zachytávat video znamená fotit, jen je potřeba to dělat v reálném čase, zhruba 24x za vteřinu. Je tedy jen otázkou času, kdy se objeví i tato možnost, kdy bude implementována do prohlížečů třetích stran a kdy se objeví i pro OpenSim prohlížeče.

Ohlášení najdete v Second Life blogu, celý návod je popsán podrobněji v blogu Inary Pey, která před vydáním Vieweru funkci testovala.
Tato funkce je prozatím ve vývoji, může se stát, že vám za nějakých okolností nebude fungovat.

Jak tedy na 360° fotografie?

• Stáhněte si SL 360° Project Viewer pro váš operační systém.
• Po nastavení denní doby a dalších světelných podmínek vyfoťte fotku, můžete použít klávesovou zkratku Ctrl+Shift+S
• V okně vidíte nové možnosti – fotku uložte pomocí Save to 360 Snapshot, předtím můžete nastavit, aby váš avatar nebyl vidět na fotce zaškrtnutím volby Do not show my avatar. Ukládáte soubor zip, ve kterém je uloženo 6 fotek a jeden informační soubor. Tento soubor nemusíte rozbalovat, protože v něm uvidíte jen jednotlivé fotky z různých stran, nevidíte celou “prostorovou” fotku.

K zobrazení a vytvoření této 360° fotky postupujte takto:
Stáhněte si Python, pokud ho ve vašem počítači nemáte. Já jsem pracovala s verzí 3.x, Linden Lab zkoušeli s verzí 2.7, obojí by mělo být funkční.
• Při instalaci Pythonu zatrhněte volbu Add Python .EXE, ve verzi 3 ji najdete někde cestou k zaškrtnutí, ve starší verzi ji musíte najít v okně Customize Python.
• Stáhněte si Lindeny vytvořený 360 snapshot web viewer ZIP
• Tento zip rozbalte kamkoli na vašem disku. Obsahuje podadresář shots, kam si uložte vaši fotku, tedy zip soubor s fotkami. Nerozbalujte ho, jen uložte. Také můžete později fotit a “fotky” rovnou ukládat na toto místo.
• V rozbaleném 360 snapshot web vieweru, tedy adresáři, jehož jméno je callum-linden… otevřete příkazovou řádku. Buď obvyklým způsobem, pokud nevíte jak, udělejte tohle:
– otevřete si Průzkumníka
– doklikejte se do složky callum-linden…
– Shift a pravý myší klik rozbalí menu, vyberte Zde otevřít příkazové okno
• Na příkazovou řádku
pro verzi 2.7 napište: python -m SimpleHTTPServer
pro verzi 3.x napište: python -m http.server 8000
Tímto jste si spustili vlastní server pro prohlížení 360° fotek. Tuto příkazovou řádku nezavírejte!


Autor: Inara Pey

• otevřete si internetový prohlížeč, doporučuji Chrome v poslední verzi, a do řádku pro adresu zadajte:
http://localhost:8000/index.html?shot=shots/NAME.zip

Kde NAME.zip je název vaší fotky, jak jste si ji uložili. V adresáři se nachází také default.zip, kde můžete i bez focení ověřit, že vám vše funguje, jak má.

Měli byste vidět svoji fotku, tak jak jste ji vyfotili v Second Life. Chcete-li vidět další příklady, zkuste stránku LL (už neexistuje) nebo Torleyho fotky na Flickru. (Musíte se přihlásit na Flickr)
Fotku si můžete uložit na disk ikonou znovunačtení vpravo nahoře na fotce a uploadovat ji na Facebook, Google plus nebo Flickr, tyto služby umějí z takto uložené fotky udělat tu správnou 360° fotografii, ve které se můžete “pohybovat” myší.


Autor: Inara Pey

Tento uživatelsky nepříliš příjemný postup bude doufejme nahrazen po testování něčím jednodušším a použitelným i pro ty technicky méně zdatné, ale pokud chcete v tuto chvíli dělat 360° obrázky, je to asi nejschůdnější možnost.
Kvalita fotky není nijak závratná, protože jednu “stranu” pomyslné prostorové krychle, ve které jste při focení “zavřeni,” reprezentuje obrázek o velikosti 1024×1024 pixelů, což není nic extra.
Chápete-li alespoň rámcově, jakým způsobem je fotka pořizována, jistě si dokážete představit výpočetní náročnost zachytávání videa touto metodou – jednalo by se o pořízení a uložení nejméně 24 takových souborů za vteřinu. Ještě je tedy na čem pracovat, abychom měli možnost zachytit “opravdovou” virtuální realitu ve virtuálním světě.

Protože původní příklady obrázků už nefungují, zkuste moji dobovou fotku regionu 21strom na Facebooku nebo fotku kterou vlastního tutoriálu vytvořila Inara Pey.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *