Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012 Návody

Průvodce virtuálními světy 2012: Metropolis

Metropolis je jedním z nekomerčních Opensim světů, které stále fungují. Region jste si v minulosti mohli do světa připojit zdarma a provozovat ho na vlastním serveru. Výhodou pro uživatele v Evropě je fakt, že svět je umístěn v Německu, což se vždy projeví na rychlejší odezvě serverů.
V minulosti měl Metropolis problémy s tím, že sem uživatelé připojovali regiony, na kterých distribuovali ukradené položky ze Second Life, a provozovatelům se nedařilo s tímto úspěšně bojovat.
V roce 2019 se Metropolis rozhodl převést celý grid na verzi placenou, tedy region lze připojit za drobný měsíční poplatek, a starého avatara do nového systému lze převést za jednorázových 5 Euro. Od té doby je web projektu, a pravděpodobně celý svět, v procesu zlepšování, nebo rozpadu, těžko říct, co bude výsledkem.

V dalším pokračování průvodce virtuálními světy se podíváme do Metropolis. Jde o nekomerční grid bez vlastní měny, ke kterému se můžete připojit se svým regionem, nebo si pronajmout region hostovaný provozovatelem. Jeho velkou výhodou je jeho blízkost – grid je provozovaný na serverch v Německu.

Metropolis provozuje komunitní tým jako neziskový projekt, jeho garantem je v současné době společnost JCS IT-Concept+Solutions se sídlem ve Švýcarsku. Metropolis je a chce být vždy zdarma. Název gridu je inspirován německým scifi filmem Metropolis.

Podle statistik ze září 2012 je Metropolis šestým “největším” OpenSim gridem, k tomu mu stačilo 834 online regionů a 401 aktivních uživatelů za poslední měsíc.

Existuje několik regionů, které provozuje přímo Metropolis, a to jsou vstupní regiony CenterWorld, Sandbox a některé další. Zde hodnota Ping Sim bude záležet už i na kvalitě vašeho internetového připojení, nastavení Draw Distance a dalších nastavení, běžně můžete dosáhnout pár desítek milisekund.
Svět je tvořen převážně regiony, které si sem připojili jejich majitelé, mohou být hostovány na pomalých serverech nebo ve větší vzdálenosti, počítejte i s tím, že některé z těch na mapě jsou nedostupné.

Do Metropolis si můžete připojit svůj vlastní region nebo několik regionů, stačí si vybrat volné místo na mapě a stáhnout si verzi Opensimu upravenou pro připojení k tomuto gridu. Připojením vás provede návod, který je dostupný v němčině i angličtině.

Metropolis vám také nabízí pozemky o velikosti 3600 m2 zdarma na zkušební dobu 3 měsíců, a také možnost pronajmout si region se 45000 primy pro 40 avatarů za měsíční částku 29 EUR, bez dalších poplatků.

Metropolis slaví letos své čtvrté narozeniny, mimo jiné také akcí Summer of Arts, která probíhá na čtyřech regionech v blízkosti vstupního CenterWorld.

Metropolis nabízí všechny běžně dostupné vlastnosti OpenSim světa, včetně Voice, správy skupin, uploadu textur zdarma i hypergrid teleportace.
Většina gridu i jeho obyvatel je německy mluvících, ale ochotně se s vámi pobaví a pomůžou vám i v angličtině.

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 21. 9. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *