Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012 Návody

Průvodce virtuálními světy 2012: směnárny a peníze ve virtuálních světech

Tentokrát si odpočineme od prozkoumávání dalších gridů a podíváme se na různé typy virtuálních měn, způsoby, jak je nakoupit a prodat, nebo převádět mezi jednotlivými virtuálními světy. Informace zde najdou nejen příznivci OpenSim gridů, ale také ti, kteří by si chtěli nakoupit L$ v Second Life alternativní cestou mimo Lindex, případně tvůrci, kteří si chtějí své výdělky ze SL převést z L$ na svůj účet v české či slovenské bance velmi rychle a bez zbytečných poplatků.

Různé gridy používají různé měny, v některých gridech se dokonce můžete setkat s možností používat více druhů měn. Stejně jako v reálném životě je výměna peněz na různém území a vzájemná směnitelnost možná, a protože jde o peníze, je také předmětem zájmu pochybných i seriózních firem, poskytujících služby v této oblasti.

Pravděpodobně každý zkušenější uživatel Second Life se setkal se směnárnou Lindex. Jde o oficiální možnost, jak zakoupit lindenské dolary přímo od provozovatele SL, tedy společnosti Linden Lab. Koupit L$ můžete nejpohodlnějí přímo v prohlížeči inworld, prodat lze na vašem účtu přímo na webu secondlife.com v sekci Linden Exchange. Tento způsob prodeje je ale poměrně zdlouhavý, a u jiných firem můžete navíc získat za svoje L$ více peněz.

Směnárny

Směnárny, které vám nabídnou srovnatelné kurzy na L$ jako Linden Lab jsou zavedené zahraniční firmy, jejichž existenci si můžete ověřit v příslušných zemích, a které k poskytování těchto služeb splňují příslušné lokální i mezinárodní požadavky.
Svěřujete takové firmě svoje peníze a osobní údaje, a měli byste si toho být vědomi, pokud budete nově zkoušet některou z těchto firem.
Já osobně mám velmi dobrou zkušenost se směnárnou Virwox, již několik let jejích služeb využívám, na mé doporučení Virwox používá několik dalších českých a slovenských tvůrců a pokud vím, všíchni jsou spokojeni. Převody peněz jsou rychlé, kurz je příznivý a vše vždy proběhlo bez problémů.

VirWox

Virwox umožňuje převod reálných peněz na L$, převod L$ na váš Paypal účet a váš bankovní účet, a také převod různých měn v různých virtuálních světech. Přes Virwox také můžete své L$ ze Second Life převést na jiné měny do jiného virtuálního světa, takže se v novém světě nebudete potulovat jako nemajetní nováčci, ale můžete si zde hned na startu nového virtuálního života nakoupit, co potřebujete.
VirWox provozuje rakouská firma Virtual World Services GmbH se sídlem ve Vídni. Na Virwoxu je registrováno téměř 58 tisíc uživatelských účtů, a za posledních 30 dní byly přes Virwox převedeny peníze v hodnotě přes 828 miliónů lindenských dolarů.

VirWox logo

Na stránkách Virwox se můžete zaregistrovat s libovolným uživatelským jménem, a verifikovat svého avatara v Second Life pomocí Virwox bankomatů. Jeden z nich najdete také na twentyFIRST, klidném a nelagujícícm regionu, který máte hned po ruce.

Ze stejného bankomatu si můžete vyzvednout svoje L$, které si na svůj Virwox účet nejdříve převedete v sekci My Account: Deposit. Platit za L$ můžete Paypalem, bankovní kartou, převádět sem můžete virtuální měnu Bitcoin a můžete použít i několik dalších elektronických způsobů převodu, kdy peníze dostanete ihned. Můžete použít i převod z vašeho bankovního účtu na bankovní účet Virwoxu v Německu nebo Rakousku, tady připsání peněz bude trvat několik dní.
Převody ze Second Life do RL se provádějí v sekci My Account: Withdraw. Nejdříve vložíte svoje lindeny v SL do bankomatu pravým kliknutím myši – Pay, poté využijete směnárnu na webu, tedy v sekci Exchange, kde vyberete požadovný převod, pravděpodobně EUR/SLL nebo USD/SLL, převedete virtuální měnu na reálnou a v sekci My Account: Withdraw je převedete požadovaným způsobem. Budete-li posílat na PayPal, budete je zde mít během minuty. Výjimkou může být první převod pro vašeho avatara, kde může dojít ke zdržení.

Sekce Exchange také slouží pro výměnu různých dalších měn, zde můžete vyměnit L$ na OMC, tedy Open Metaverse Currency, kterou používají některé OpenSim světy. Momentální kurz je zhruba 1,02 OMC za L$, tedy kurz je zhruba 1:1

V skeci My Account: Send Money pak můžete veškeré virtuální peníze, které na svém účtu máte, zaslat libovolnému avatarovi do SL nebo mnoha dalších gridů. Toto virtuální zasílání je zcela bez poplatků, a můžete tak svého avatara v jiném gridu zásobit penězi do začátku virtuálního života ze svých SL zásob.

V této chvíli Virvox již neexistuje, z velké části proto, že Linden Lab zakázali třetím stranám převod reálných měn na lindenské dolary již před mnoha lety, z další části proto, že úspěšné OpenSim gridy používají vlastní směnárny v rámci gridů, jednak aby vyhověly právním úprávám v oblasti virtuálních měn, a jednak nechtějí sdílet své výdělky s třetí stranou. Nezanedbatelné bude také to, že virtuální světy tohoto typu jsou stále méně populární.
Co je populární, to jsou kryptoměny, a to věděl VirWox už v roce 2012. Na obrázku výše vidíte možnost převodu mezi SLL a BTC, tedy mezi lindenskými dolary a Bitcoinem.
Na doméně VirWox tečka com se v tuto chvíli nachází jen pápá, skončili jsme, kupte si Bitcoin.
Ovšem na doméně britské, na obrázku dole, vidíte celou historicky věrnou stránku VirWoxu, i s odkazy. Které, všechny do jednoho, vedou na Kraken, jednu z nejstarších kryptoměnových platforem.
Ne všichni tedy zaspali dobu, a přesunuli se do odvětví, která neumírají, ale kvetou.

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 17. 8. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *