Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012

Průvodce virtuálními světy 2012: Rozdíly mezi Second Life a Opensimulator světem

Jak spolu souvisí Second Life a OpenSim, v čem jsou podobné a v čem jsou odlišné? Jaké výhody má open source technologie a co všechno v SL nemůžete? Proč byste vůbec měli zkoušet něco jiného?

Jak a kdy vznikl Second Life jste určitě už někdy četli. Možná také to, že v roce 2007 byl SL klient, dnes častěji prohlížeč, uvolněn jako open source.

Mnoho lidí vidělo ve využití virtuálních světů velký potenciál a díky tomuto uvolnění prohlížeče vytvořili někteří z nich multiplatformní svět šířený pod licencí BSD, kompatibilní se Second Life – OpenSimulator.
OpenSim si neklade za cíl být klonem SL, jeho vývojáři pracují i na vlastnostech, které SL nemá.
V souvislosti s uvolněním prohlížeče také mohly vzniknout prohlížeče třetích stran (jako Phoenix, Imprudence, Firestorm), které disponují i vlastnostmi, které SL prohlížeč nemá, a některé z těchto prohlížečů jsou vytvořené nebo upravené pro potřeby konkrétních OpenSim světů.

Více z historie OpenSimulatoru slovy těch, kteří ji tvořili, najdete přímo na stránkách projektu.

Slovy laika OpenSim vypadá na první pohled stejně, jako Second Life. Licence dovoluje si spustit na vlastním počítači doma jeden nebo více regionů pro soukromé potřeby, vytvořit vlastní svět na serveru a zpřístupnit ho vybraným uživatelům nebo veřejnosti zdarma nebo za poplatek.
Co umíte v SL, uplatníte i v OpenSim světech.

Stavění a scriptování

V oblasti vytváření objektů je omezení na maximální velikost primu 256 metrů. Jeden region může mít více než 15 000 primů. Často se setkáte s omezením na 45 000 primů, nebo na různé jiné hodnoty – to je nastaveno správcem gridu, v komerčních světech mohou počty primů určovat ceny za pronájem simu. Prakticky je hodnota neomezená, poslední rekord v této oblasti je 2 008 590 primů na jednom OpenSim regionu, a vytvořil ho Bernd Beyer, spoluzakladatel Metropolis Gridu ze sousedního Německa (ten je také autorem obrázku)

Ale to v praxi opravdu neužijete:) Jak sami asi správně tušíte, více primů znamená větší zátěž na výpočetní výkon serveru a větší lag.

Na lokálním SoaS regionu jste jistě ocenili upload textur zdarma. Cena za upload je opět na zřizovateli světa, tam, kde se za ni platí, je ale obvyklý poplatek deset místních jednotek, stejně jako v SL.

OpenSim podporuje mesh, ale ne v každém světě bude tato možnost nastavena. Navíc je mesh stále velmi experimentální v OpenSim i v SL a pravděpodobně se i v SL dočkáme brzo zásadních změn v oblasti práce s mesh objekty. Druhou podmínkou pro práci s mesh objekty je také dvojkový prohlížeč.

Co se týká skriptování, OpenSim umožňuje LSL a také OSSL a C#. Pokud se chystáte skriptovat, ověřte si možnosti daného světa a přečtěte si možná omezení a problémy při skriptování.

Záloha regionu a inventáře

Co ze SL neznáte je možnost správy gridu a regionu na straně serveru. Nelekejte se a čtěte dál, budete příjemně překvapeni 🙂 Kromě mnohých administrátorských nastavení parametrů celého světa, která se provádějí přímo v konfiguračních souborech můžete některá základní kouzla zkusit i na svém domácím SoaS regionu.
Jistě jste si všimli, že při spuštění SoaS se spouští příkazová řádka. Ta není vaším nepřítelem, začnete ji mít po pár příkazech rádi;)
Možná jste zatím zkusili svoje první “q” na ukončení celého SoaS. Pokud ne, ukončujte příště SoaS podle návodu, jinak můžete přijít o své výtvory.

Ve wiki virtualwiki jste si mohli všimnout příkazů, které teď můžete směle použít:
Příkaz save oar cesta/jmeno.oar – uloží celý region. Položka cesta/jmeno.oar je např. C:/mujregion/prvnipokus.oar.
Tento příkaz napíšete do příkazové řádky a zmáčknete Enter

Zálohovat celý region znamená zálohovat ho se všemi objekty včetně textur na nich a nastavenými permissions objektů, se skripty v nich spuštěných, s terénem regionu i texturami terénu. Je to něco jako zazipovaný region do souboru. Když mi ho pošlete emailem a já na svém spuštěném regionu použiju
load oar mojecesta/jmeno.oar,
tak se celý můj region přepíše (!!!) tímto souborem. Přijdu o všechna data na regionu, včetně terénu, objektů, všeho, ale za to tam budu mít vaše data, celý váš region.

Pokud něco vytváříte, ukládejte si pomocí příkazové řádky celý region do souboru na počítači, může se vám to hodit:)

Z toho také plyne, že můžete vytvořit svůj region a dát ho k dispozici všem uživatelům na celém světě pro jejich potřebu, s takovými právy, s jakými chcete. Ve světech, které nazývám “nekomerční” takový oar soubor můžete uploadovat na svůj region a místo hodin a dnů stavění a budování jste hned hotovi a můžete si užívat světa během minuty.

Podobně můžete pracovat i s jednotlivými položkami inventáři, tedy s objekty, oblečením….
soubor má koncovku iar a používá se příkaz:
load iar
Zadáváte tedy jméno avatara, kterému se položka naimportuje do adresáře

Pro ukládání je podobně příkaz save iar, tedy třeba:
save iar Zuza Ritt Clothing/Kalhoty MojeHeslo C:/freebie/mojekalhoty.iar

Jako cesta může být uvedeno i URL, tedy internetová adresa objektu.
Podrobně popsané příkazy a jejich kompletní seznam najdete na stránkách OpenSimulatoru.

Freebie

Teď vás určitě už nepřekvapí, že můžete zdarma stáhnout celé regiony nebo položky inventáře a použít je, dle jednotlivých licencí autorů, pro soukromé i komerční účely. Asi nejznámějším zdrojem jsou soubory od Lindy Kellie, které jsou šířeny s licencí Creative Commons.
(Stránka už neexistuje, ale nebojte se, update situace v roce 2021 se připravuje,)

Autorů freebie pro OpenSim světy je mnoho, některé z nich najdete na seznamu OpenSimu, nehledejte ale kvalitu srovnatelnou s věcmi prodávanými v SL za peníze. V tuto chvíli ji zatím nenaleznete.

Stručné porovnání světů

Rozdíly mezi komerčními světy, fungujícími podobně jako SL, a světy nekomerčními, jejichž nejstarším příkladem je OSgrid (na kterém je OpenSimulator vyvíjen jeho tvůrci) je stručně následující:

V komerčním světě se o celý chod světa stará jeho provozovatel, u kterého si můžete za poplatek pronajmout region. Provozovateli obvykle platíte také za upload textury, jako poplatek za možnost v tomto gridu peníze vydělat. Nejste schopni svůj region ovládat pomocí příkazové řádky, tedy ani na něj zdarma uploadovat celý region nebo položky inventáře – ty si zaplatíte v poplatcích za textury a pozemky.

Nekomerční světy obvykle umožňují připojení vlastního regionu, který jede na vašem serveru nebo variantu pronájmu serverového prostoru, na kterém si sami vzdáleně region spravujete. Správa a aktualizace OpenSim verze je na vás a vašich technických schopnostech. O tom, kolik peněz investujete do serveru, tedy jeho výpočetního výkonu, rozhodujete vy sami. Za to máte neomezenou možnost nastavení a ovládání regionu, možnost uploadu oar i iar souborů zdarma a bez omezení.

Existují i jiné možnosti, k těm se postupně dostaneme.

Sim-on-a-stick, který znáte z minula, je projekt, kde vám někdo (jmenovitě Ener Hax:) spravuje váš vlastní svět, vytvořením nové verze SoaS, kterou si vy, bez dalších technických znalostí, jen stáhnete a užíváte, experimentujete a v případě nenávratného zničení smažete a rozbalíte znovu:)

Pro základní pochopení rozdílů vám snad budou tyto stručné informace stačit a nejspíš se pustíte do ukládání a stahování věcí zdarma:)

V příštím článku se podíváme na to, jak nastavit právě váš oblíbený prohlížeč a jak se do některého z několika stovek OpenSim světů dostat.

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 13. 7. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *