Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012

Průvodce virtuálními světy 2012: Sim-on-a-stick

První část průvodce virtuálními světy není věnovaná teorii ani objasňování pojmů:) Většina z vás, kteří článek čtete, jistě raději něco zajímavého zkusí, objeví a prozkoumá. Po praktické zkoušce si pak jistě s radostí přečtete pár věcí z historie a něco o tom, jak to funguje “uvnitř.”

OpenSimulator, zkráceně OpenSim, je virtuální svět vytvořený na základě zkušeností ze Second Life. Je open source, což si většina lidí vysvětluje jako zdarma pro všechny. To je taky pravda, a pro tuto chvíli to bohatě stačí i těm, kteří název OpenSim potkávají úplně poprvé:)

Svůj vlastní svět, soukromý “Second Life,” si můžete spustit i doma na vlastním počítači, zcela legálně, bez jakýchkoli dalších technických znalostí. Můžete v době spouštění být dokonce offline. Můžete si tento svět vzít na flešce na dovolenou a po návratu si vytvořené zkopírovat do jiného počítače. Nepotřebujete k uploadování textur žádné peníze, je to přece váš soukromý svět.
Pro tvůrce obsahu v SL bude jistě zajímavé, že cokoli si v tomto lokálním světě vytvoříte, půjde importovat, uploadovat do Second Life, nebo jiného OpenSim světa, a použít třeba k prodeji nebo postavení vlastního domu, obchodu nebo klubu v tomto světě.

Projekt, který umožňuje uživatelům na operačních systémech Windows a MacOS spustit tento soukromý svět se jmenuje Sim-on-a-stick (SoaS), čímž je myšleno “sim na flešce.
Pro linux tento projekt nefunguje, což ale není nevýhodou – předpokládá se, že uživatelé linuxových distribucí si umí spustit (L)AMP jednodušší cestou:)

Pokud si tedy chcete tento svět vyzkoušet, stáhněte si poslední verzi na http://simonastick.com, stáhněte si i Imprudence (to je to druhé červené tlačítko:)
Rozbalit si stažený zip nemusíte na flešku, ale kamkoli do svého počítače. Po rozbalení má asi 290MB, ale jak začnete něco vytvářet, složka bude svou velikost zvětšovat.
Každá verze SoaS je trochu jiná, vždy najdete anglickou nápovědu, jak svět spustit. V současné verzi 0.7.3.1 spusťte “mowes.exe” (červená hláška o nefunkčním Apache nemusí být na závadu) a poté spusťte “\diva-r18611\bin\opensim.exe”, případně, pokud toto nefunguje, tamtéž soubor “opensim.32BitLaunch.exe”

Jestliže jste to zvládli až sem, můžete si oddechnout, tohle byla ta technicky nejnáročnější část. Dál už je to jen legrace;)
Spusťte Imprudence, v Grid Manageru vyberte localhost nebo simonastick, zkontrolujte , že v login URI je “http://127.0.0.1:9100/” a přihlaste se jako uživatel “Simona Stick” s heslem “123” – všechno přehledně ukazuje obrázek

Sim on a Stick login

A vítejte doma;) Užívejte si rychlost světa, jakou jinde nikdy nezažijete, úpravu terénu rychlostí blesku a svých soukromých 15 000 primů.
Podrobnému popisu toho, jak exportovat objektu do Second Life nebo dalších OpenSim světů se budeme věnovat v některém z příštích dílů.
Pro ty nedočkavé k tomu slouží volba File-Export, také se k ní můžete doklikat z koláčového menu objektu. Do Second Life dostanete objekt pomocí File-Import, tedy je nutno použít Imprudence k přihlášení se do SL.
V jiných světech jsou i jiné možnosti, ale to až někdy příště.

Pro zvědavější a techničtěji zdatnější hračičky: v předchozích verzích, např. SoaS 0.7.3 existovala možnost volby světa s jedním nebo čtyřmi regiony, spojených do megaregionu nebo jen jako sousimí (soustroví simů:) čtyř regionů
Nemusíte se logovat jako Simona Stick, pro vytvoření dalšího uživatele slouží WifiAdminPanel, nebo zadejte do (běžného internetového) prohlížeče adresu “http://127.0.0.1:9100/wifi”
Pozor na Estate manager práva a práva k pozemkům;)
I tento lokální region můžete zpřístupnit dalším uživatelům v lokální síti i online. Je to ale zbytečně složité, jednodušší je použít SL nebo jiný grid.

V dalším pokračování si vysvětlíme rozdíly SL a OpenSimu, rozdíly mezi “komerčními” světy, kde můžete peníze vydělávat i utrácet a světy, kde peníze nepotřebujete a uploady jsou zdarma. A také to, co z toho plyne výhody a nevýhody.

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 6. 7. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.
Projekt SoaS stále funguje i nyní, v roce 2021, a najdete ho na stejném místě: http://simonastick.com
Místo Imprudence lze použít Firestorm browser ve verzi OS, tedy pro OpenSim.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *