Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012 Návody

Průvodce virtuálními světy 2012: SpotON3D

SpotON3D byl jedním ze zajímavých OpenSim světů, který se snažil implementovat vlastní funkce a novinky do OpenSimulatoru. Těmi nejvýznamějšími byly pluginy, které umožňovaly se připojit do OpenSim světa přímo z webového prohlížeče a také z Facebooku. Zároveň byl SpotON3D trnem v oku ostatním provozovatelům OpenSim světů, protože se snažil tyto funkce patentovat. Sami vývojáři OS tvrdili, že to povede k nemožnosti využívat i open-source funkcionalitu bez obav o soudní spory a vynakládání nemalých prostředků pro ty, kteří open-source využívají, ale mohli by být nespravedlivě obviněni. SpotON3D podporovala i Linda Kellie, známá tvůrkyně velkého množství obsahu zdarma pro SL i OpenSim, a byla hojně kritizována za podporu firmy, která si chce udělat z open-source byznys a brzdit tak samotný vývoj OpenSimu.
SpotON3D se v roce 2012 přejmenoval na WorldWorks, bojoval s technickými problémy, snažil se vyvracet zprávy o zkrachování firmy, a někdy kolem roku 2013 zmizel potichu ze světa.

SpotON3D je svět postavený na OpenSim technologii, který ukazuje jednu z možných cest vývoje virtuálních prostředí – vytváření obsahu a vlastnictví pozemku či regionu je povoleno jen uživatelům, kteří nejsou anonymní, provozovatel gridu na základě těchto pravidel zaručuje vyšší míru bezpečnosti obsahu. Zároveň grid poskytuje velmi pokročilé služby a funkcionality, které původně vycházejí z principů v SL, ale některé z nich jsou propracovanější než služby poskytované společností Linden Lab.

SpotON3D má dva zakladatele – zkušeného právníka v oblasti patentů a intelektuálního vlastnictví.
Stevana Liebermana a Tessu Kinney-Johnson, která má dlouholetou praxi v tvorbě webových 3D aplikací a služeb. Propojení těchto dvou odborníků a jejich oborů je znát na celé koncepci jejich virtuálního světa.

Srovnání s ostatními světy podle množství registrovaných uživatelů nebo regionů nelze provést, protože SpotON3D nepublikuje žádné informace ohledně vlastní návštěvnosti.
Servery jsou uloženy v USA, Ping Sim je srovnatelný se Second Life.

SpotON3D vás překvapí už na první pohled. Při registraci avatara, která je anonymní a zdarma vám bude založen Key Account, ke kterému můžete přiřadit další avatary. Můžete tedy oficiálně mít více avatarů, nelze však mít více Key účtů – SpotON3D trvá na propojení s reálnou osobou, anonymita není povolena .
Key account je navázán na váš Paypal účet.

K přístupu do světa nejlépe poslouží vlastní SpotON3D prohlížeč, do Windows si můžete také stáhnout Phoenix speciálně vyvinutý pro SpotON3D.
Vlastní prohlížeč je, na rozdíl od některých ostatních gridů, velmi výrazně upraven. To je něco, co rozhodně nepřehlédnete už při prvním zalogování.

Nákup zboží ve SpotON3D probíhá pro uživatele SL trochu netradičním způsobem. Veškeré položky, které nejsou zdarma, se prodávají přes webové prostředí, které je přímo vestavěno v prohlížeči – je zasunuto na pravém okraji obrazovky. Můžete použít i externí webový prohlížeč, do místního marketplace se (už ne)dostanete na adrese https://spotonsynergy.com
Ve SpotON3D existuje měna SO$ (SpotON3D dolary), ty si můžete nakoupit přímo přes webové prostředí pomocí svého Paypal účtu.

Neznamená to, že byste v tomto světě nemohli mít inworld obchod, takové samořejmě existují. Otázkou je, jestli ho vlastně potřebujete.

Na SpotonSynergy také pořídíte regiony a pozemky, a to přímo od provozovatele. K vlastnictví pozemku je nutné mít placené členství, které se vám ale z ceny pronájmu odečítá. Můžete si ho tedy zaplatit zvlášť a až později se rozhodnout, zda pozemek či region budete chtít. Regiony nebo jejich části je možno pronajímat, provozovatel opět počítá i s touto možností a nabízí další služby v této oblasti.
Pozemky a regiony platíte přímo v USD pomocí svého Paypalu.

Ve SpotON3D můžete narazit na regiony jménem Hotswap. Na těchto regionech můžete vidět a jedním kliknutím vybrat a rezzovat “předpřipravené” celé regiony, tak jak je znáte třeba od Lindy Kellie.

Stavění je povoleno uživatelům s placeným měsíčním členstvím, které stojí 1,99 USD měsíčně, a toto omezení platí na všech pozemcích a regionech, tedy včetně těch, které uživatel vlastní nebo má pronajaté. Jedinou výjimkou jsou regiony Sandbox4FREE, kde je povoleno stavění i pro uživatele neplatící měsíční poplatky.

SpotON3D uživatelům nabízí podrobné návody na nakupování, tvorbu obsahu a mnohé další na svojí vlastní wiki.

Najdete zde také základní záležitosti jako jsou TOS, Community Standard, Statement of Privacy, Rating pozemků a regionů a ostatní, pro tento grid specifická, pravidla.

SpotON3D svou propracovaností a zaměřením na bezpečnost a téměř nulovou anonymitu uživatelů nahrává především zkušeným uživatelům (Second Life i dalších gridů), kteří vyžadují vyšší komfort služeb. Zároveň se ale může stát velmi složitým světem pro začínající uživatele, kteří mají mnoho dalších alternativ v otevřených i komerčních virtuálních světech. Zkušení tvůrci obsahu tak nemusí mít komu své výrobky nabízet a to může vést k pomalému rozvoji ekonomiky v gridu.

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 6. 10. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *