Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2015 2020 Návody

Jak na video ve virtuálním světě 1. část

V roce 2015 jste se mohli zúčastnit dvou přednášek v Second Life, kde jste se naučili naprosté základy toho, jak točit video v Second Life a pak ho sestříhat. Probrali jsme celé nastavení Vieweru v Second Life, nastavení prostředí a kamery inworld, jaké programy použít pro zachytávání videa a jak použít program zdarma, Blender 3D, pro stříhání a úpravu videa. I ten, kdo do té doby jediné video nevytvořil, se po této sérii přednášek a přípravných článků mohl stát panem režisérem, kameramanem a stříhačem.
Protože je tato tématika stále aktuální a většina věcí se nijak zásadně nezměnila, pojďte se na celý seriál podívat znovu. Od prvních “domácích úkolů” až po záznamy přednášky.
A úplně na konci si dovolím doporučit daleko lepší program, než Blender. Samozřejmě zdarma.
Tady je první, přípravná část, kterou doporučuji projít každému před prvním dílem přednášky.
Seriál vycházel na webu a na sociálních sítích, a přednášky se konaly v Second Life v průběhu října a listopadu 2015

Všechny části seriálu Jak na video… najdete v tomto přehledu.

Chcete-li psát knihy, musíte znát nejen písmenka a slova, ale je potřeba také přečíst spoustu knih, které napsali jiní. Včetně těch špatných knih.
Chcete-li točit videa, musíte znát nejen vhodné nástroje k výrobě filmů a mít co točit. Je potřeba předtím vidět i spoustu filmů, které natočili ostatní. Včetně těch starých, špatných, otřesných i neúspěšných.
Věřím tomu, že každý z vás viděl víc než spoustu filmů všech kategorií v RL. Určitě ale budete chtít vidět i virtuální filmy předtím, než nějaký sami vytvoříte.
V rámci povídání o natáčení videa ve virtuálnu některé z těch filmů zmíním jako příklady dobrého scénáře, dobrého technického provedení, střihu, kamery… Na filmy budou uvedeny odkazy v rámci přednášky, ale vy je můžete vidět v předstihu. Budete pak přesně vědět, o čem mluvím. Dovolím si tedy začít “přípravnou” část přednášky už teď, pro ty, kteří chtějí přijít maximálně připraveni:)

Jako první ukázka slouží film natočený přímo Linden Labem. Film je z roku 2006, tedy z doby, kdy většina z vás ještě ani neznala Second Life. Ano v té době vypadala grafika přesně takhle:) Až si náležitě užijete sombrera vytvořená ze základních primů a textury namalované přímo na avatarech, všimněte si, že kromě zastaralé grafiky je film lepší, než velká část toho, co mnozí v SL natáčejí dnes, v roce 2015. Plynulá kamera, dlouhé a přesto poutavé záběry, střih nerozbíjí příběh, hudba neruší a podtrhuje vyprávění. Kdybyste tentýž film natočili dnes, jen s modernějšími avatary a současnou grafikou, jistě byste byli považováni za špičkového machinimatographera:)
Něco málo o natáčení si můžete přečíst v PDF dokumentu (anglicky).

Film na Youtube:

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *