Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012 Návody

Válka světů? Jak Second Life “bojuje” proti OpenSim

Linden Lab zavádí další “opatření,” které zabrání uživatelům vstup do OpenSim světů s oficiálním Second Life Viewerem. Letos je to již druhé omezení pro uživatele, kteří chtějí kromě SL navštěvovat i jiné virtuální světy. O co tedy jde, a jaký to bude mít vliv na běžné uživatele?

Linden Lab stál u zrodu prvního teleportu avatara mezi dvěm různými virtuálními světy, a to v roce 2007. Podrobnosti znáte z jednoho z minulých článků Průvodce virtuálními světy.

Od té doby uplynulo už hodně času a z LL se stala firma příliš nenaslouchající “svojí” komunitě, tedy klientům, kteří platí Linden Labu nemalé peníze. Existence OpenSim světů je v současné době tiše trpěna, LL se dlouhodobě neumí vypořádat ani s chybami a nefunkčnostmi v Second Life. Čas od času dojde k malému ústupku ve prospěch uživatelů. Takovým příkladem je třeba nedávná změna maximální velikosti primu z 10 na 64 metrů. Které ovšem předcházelo masivní “zničení” megaprimů z téměř nepochopitelných důvodů, navíc v mnoha již hotových a často prodávaných produktech.

Letos ovšem LL trochu přitvrzuje. Místo toho, aby Linden Lab, z pozice velkého a zavedeného hráče na trhu, soustředili svou pozornost na nabídku komplexních služeb na vysoké úrovni, za které zákazníci rádi zaplatí a užijí si prostředí fungujícího světa se vším komfortem, vydali se LL cestou zákazů a omezování. Stejně jako i v ostatních oblastech – hudba, film a knihy – můžeme v posledních letech vidět, že lépe než zákazy funguje vylepšení prodejních modelů a přizpůsobení se požadavkům uživatelů. Je tedy jen otázkou času, kdy se velká část potencionálních klientů odebere jinam, z toho prostého důvodu, že existuje mnoho dalších gridů s různými obchodními modely.

Začátkem roku 2012 Linden Lab změnili pravidla pro prohlížeče třetích stran. Změna vyvolala velkou diskuzi také proto, že pravidla byla formulována velmi široce a nebylo z nich příliš jasné, co je vlastně zakázáno. Jako důvod těchto opatření byla uvedena zvýšená bezpečnost uživatelů.

Nyní tu máme další novinku. Oficiální SL Viewer v budoucnu nebude povolovat přihlášení do jiných gridů, než je SL. V prohlížeči, který nemá možnost výběru gridů, se můžete přihlásit do OpenSim světů přodáním parametru “-loginuri” při spouštění prohlížeče. V development verzi prohlížeče je možnost přidat parametr “-loginuri” odebrána. Že nejde o omyl, ale záměr, potvrzuje tato komunikace avaatrem jménem Nebadon Izumi, což je v RL Michael Emory Cerquoni, president OSgridu, a Oz Lindenem, který je vedoucím Open Development v Linden Lab.

Přepis komunikace najdete v originále třeba na Google Plus.

(Který v roce 2021 už nefunguje, takže bez odkazu na zdroj.)

Jako důvod tohoto opatření tentokrát není uvedeno dobro a spokojenost uživatelů, ale licence pro Havok. Havok je fyzikální engine, který zabezpečuje výpočet pohybu těles, kolize, a obecně “fyzikální” interakci ve virtuálnu. LL má zakoupenu licenci, která umožňuje poskytovat Havok i prohlížečům třetích stran, ale která platí pouze pro SL. Z tohoto pohledu tedy omezení vypadá logicky. Je ovšem s podivem, že by docházelo k dlouhodobému porušování licence s vědomím LL, a opatření přicházejí až nyní.

Pro běžné uživatele

tento fakt zatím neznamená žádný zásadní obrat. V aktuálním Vieweru funguje přihlášení do OpenSim světů tak, jak je popsáno v Průvodci.

Změna se týká prozatím jen vývojové verze prohlížeče. Při příští aktualizaci Vieweru se ale už tato změna pravděpodobně projeví.
Ani to není žádná tragédie, Viewer není příliš používaným prohlížečem. I pro uživatele, kteřé chtějí navštěvovat OpenSim gridu s trojkovým prohlížečem, existují volby.

Firestorm před nedávnem ohlásil, že v budoucnu bude vyvíjet dvě verze prohlížeče, jednu pro SL, tak aby splnil všechny požadavky LL na prohlížeče třetích stran, a druhou pro OpenSim světy, kde může využít všech rozšířených vlasntostí OpenSimulatoru, které SL nepodporuje. Firestorm je neoblíbenějším prohlížečem současnosti a vzhledem k faktu, že už nyní vyvíjí verzi prohlížeče pro Spoton3D, jeden z komerčních gridů, můžeme se těšit i na tyto další verze.

Existují i další prohlížeče, které mají nové vlastnosti Vieweru, jako je práce s mesh objekty a Shared media, a je možné se s nimi do OpenSim světů přihlásit.

Ve výsledku tak Linden Lab zařídí jen to, že Viewer bude ještě o něco méně používaným a oblíbeným prohlížečem, a nůžky mezi spokojenými uživateli a provozovatelem Second Life se ještě o něco rozevřou.

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 5. 8. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *