Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012 Návody

Průvodce virtuálními světy 2012 – Hypergrid, cestování mezi světy

Jeden avatar, jedno jméno avatara a jeden inventář. Jedna mapa s regiony z mnoha různých virtuálních světů. To není nesplnitelný sen. Některé světy si takto můžete procestovat už teď. Dovolí vám to hypergrid, vlastnost fungující v OpenSim světech.

Hypergrid znamená propojení světů bez ohledu na jejich provozovatele a fyzickou polohu. Hypergrid je ekvivalentem hyperlinku, tedy odkazu, jaký znáte z webových stránek. Z vlastního blogu se jedním kliknutím přesunete na předpověď počasí, dalším na nejnovější zprávy v online deníku, a následujícím kliknutím na příspěvky přátel na sociální síti.
Někteří máte čtečku či vlastní stránku s oblíbenými zdroji zpráv a novinek, widget s počasím ve vašem městě, a okno se zdí z Facebooku, streamem z Google plus a feedem z Twitteru.
Virtuální OpenSim světy mohou fungovat podobně. Díky hypergridu si poskládáte vlastní “mapu” těch regionů, které vás zajímají.

Pokud vás zajímají technické podrobnosti, můžete si je přečíst na stránkách OpenSimulator.org (v angličtině).

Jako běžný uživatel využijete zejména následující informace.

Poprvé

Poprvé se o teleport avatara mezi dvěma různými gridy pokusili Linden Lab a IBM, a to v červenci roku 2008. Teleport mezi Second Life a IBM gridem byl úspěšný, všichni gridonauti přežili. Chcete-li se pokochat atmosférou prvního letu do cizího vesmíru, podívejte se na video s komentářem oblíbeného Torleyho Lindena. Za zvuku dramatické hudby shlédnete malý krok pro avatara, ale velký skok pro celé virtuální lidstvo 😉

Inventář

Hypergrid nemusí být v gridu povolen, pak se do něj nedokážete teleportovat. Může být povolen a nemusí být povoleno si s sebou vzít také inventář.
Zejména v gridech, které jsou komerční, není hypergrid povolen. Je to z důvodu nedostatečných oprávnění k objektům v inventáři – permissions. Výrobci oblečení by pravděpodobně těžce nesli, že v jednom gridu něco vyrobí a vy si to přenesete do dalších deseti jiných gridů. A nebo by to viděli velmi rádi, ale chtěli by takovou přenositelnou verzi svých výrobků zohlednit jejich cenou. I z tohoto důvodu se na rozšířených permissions pro OpenSim světy pracuje, a uvidíme, co v této oblasti přinese budoucnost.

V roce 2020 si můžeme říct, že změnu v tomto udělali v Kitely, kde můžete v místním online shopu nakupovat zboží s (nebo bez) permission, které se jmenuje Export. Takovéto zboží si můžete volně vzít s sebou během hypegrid teleportu, a také je užívat v kterémkoli gridu.

Kam se podívat?

Oblíbeným, nejhustěji osídleným a zajímavým gridům se budeme věnovat už od příště. Mezitím se můžete vrhnout třeba na adresář světů, mezi kterými se můžete hypeteleportovat. Spravuje ho Hyperica a najdete v něm mnoho různých světů, z nichž některé i fungují a neupadnete hned po teleportu.

Jak na hypergrid teleport
Přihlaste se do jednoho gridu. Najděte si adresu druhého gridu.
Taková adresa zpravidla obsahuje především adresu, tedy doménu, číslo portu a název regionu. Třeba takto:
hg.hyperica.com:8022:hyperica upper
nebo takto:
hypergrid.org:8002:newbie city

V gridu, ve kterém se právě nacházíte si otevřete mapu (Ctrl+M), do pole pro vyhledávání vložte adresu druhé destinace a klikněte na Search. Pokud nenastane chyba už zde, objeví se vám cílový region na mapě. Dál už to znáte – tlačítko Teleport vás teleportuje do jiného světa.

4096 bug a další chyby

Stejně jako při brouzdání internetem se vám i při brouzdání virtuálními luhy a háji může přihodit pár nehod.

Cílový region neexistuje.
To se stane. Někteří nadšenci provozují regiony z domácího počítače, když jdou spát, tak ho vypnou. Na takový region se v té době prostě nedostanete:)
Region může fungovat na nepříliš výkoném serveru, může být přetížen, vaše data oběhnou třikrát zeměkouli, než se k němu dostanou… Grid má momentální výpadek, stal se terčem útoku pubertálních mistrů světa…. stát se může mnoho věcí mezi vámi a světem. Najděte si jiné místo.

4096 bug

Cílový region je příliš daleko od současného regionu. Ze SL zděděná vlastnost, která dosud nebyla opravena, předpokládá, že regiony od sebe nejsou vzdáleny více než 4095 čtverečků na mapě. Mimochodem, grid o velikosti 4095×4095 regionů obsahuje přes 16 miliónů regionů, takže to Lipovým Laboratořím nemějme za zlé;)

V některých gridech si uživatelé sami “usazují” své regiony na mapu, každý region dostává souřadnice X a Y. Někde je zvykem začínat od pozice 1000:1000, někde 10000:10000… a problém je na světě, mnohdy i v rámci jednoho gridu.
Pomoc hypergrid cestovatelům nabízí opět Hyperica, se svými třemi regiony, které rozlišuje podle jejich pozice v gridu na upper, central a lower.
Hyperica Lower leží v gridu Hyperica na pozici 4025, 4025, Hyperica Central na 7025, 7025 a Hyperica Upper na souřadnicích 11025, 11025.
Jejich hypergrid adresy jsou:

hg.hyperica.com:8022:hyperica upper
hg.hyperica.com:8022:hyperica central
hg.hyperica.com:8022:hyperica lower

Až se někam nebudete moci dostat, zkuste přeskákat přes Hypericu. Mimo jiné na těchto regionech (jsou všechny stejné) najdete také hypergates, tedy zhruba 120 hyperbran – odkazů na různé virtuální světy, kdybyste si to cestou rozmysleli a chtěli změnit směr.

Inventář, peníze a cenosti
Technicky existuje možnost, že při hypeteleportu do jiného světa budete oškubáni o celý inventář i virtuální peníze. Pokud máte nějaké cennosti tohoto druhu a chystáte se do naprosto neznámého světa, použijte jiného, chudého, avíka.
Jako zkušení uživatelé jistě víte, že internet je plný nástrah, anonymních darebáků a návodů na nebezpečné věci, takže se jistě nenecháte překvapit. Kdyby se vám to přesto stalo, napište o tom někam, kde si to lidé přečtou, a napište to bez emocí a nadávek, zato s mnoha oscreenovanými důkazy z celé akce.

Konec teorie, jdeme do akce
Několik úvodních článků vám snad osvětlilo alespoň základy virtuálního života za zdmi už důvěrně známého Second Life. Zdaleko to není vše, o čem stojí za to psát, a k vysvětlování a popisům funkcí a zajímavostí se Průvodce ještě vrátí. V následujících dílech se ale pustíme rovnou do světa a projdeme si pár gridů, o které stojí za to cestou zakopnout.
Namasírujte na příště avíkům pixely, letní jízda začíná.

Obsah celé série Průvodce virtuálními světy 2012

Tento článek vyšel poprvé 26. 7. 2012. Informace v tomto článku, i v celé sérii, odpovídají stavu virtuálních světů v roce 2012.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *