Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2008

Hledání pokladů – geocaching v Second Life

Kdo z vás zná geocaching v reálném světě, jistě uvítá možnost zkusit si i virtuální podobu téhle zábavy. Pro ty, kteří vůbec neví, která bije, jen tak ve zkratce: po celém světě se dnes nacházejí statitisíce malých krabiček, kterým se říká cache (čti keš :), a ty jsou umístěné na všech možných i nemožných místech celého světa – uprostřed rušných měst i hluboko v lesích, vysoko v horách, pár metrů pod mořskou hladinou, v jeskyních, zříceninách, opuštěných salaších nebo věžích světoznámých památek.

Každý, kdo cache založí, vybaví voděodolnou krabičku tužkou a zápisníkem-logbookem, vloží do ní nějaké drobnosti a ukryje na místo, jehož souřadnice zadá na internetových stránkách. A honba může začít. Hledač si na webu najde cache, kterou by chtěl najít, zapíše si souřadnice do své GPS navigace, poznamená si nápovědy k hledání a vyrazí do terénu. Po nalezení krabičky se zapíše do logbooku v ní, ukryje ji zpátky na místo a po příchodu domů zapíše svůj nález na web k příslušné keši.

A k čemu to tedy vlastně je, když mám přesné souřadnice a vím, kde keš najdu? No, málokdy stačí přijít, podívat se a zvítězit 😉 Keše jsou obvykle dovedně skryty před zraky mudlů (běžných nic netušících smrtelníků) a je zapotřebí pořádně hledat. Navíc některé z nich nejsou příliš tradiční, na udaném místě není keš ale nápověda, kam jít dál a mnohdy je nutno projít několik míst, než je kačer (piš geocacher) doveden k samotné keši. Cílem není ani tak nalezení samotného “pokladu”, kterým je obvykle nějaká drobnost v keši (směňuje se při nalezení výměnou kus za kus), ale ta cesta za pokladem… prolézání podzemí rodného města, výlet do hor, projížďka na kole do sousední vesnice nebo rozšířený plán na dovolenou – kam všude půjdeme a jinak by nás to ani nenapadlo:)

Podrobnější informace najdete na oficiálních stránkách www.geocaching.com, nebo na českých www.geocaching.cz či www.poklady.com

Geocaching v Second Life má trochu odlišnou podobu, především technicky. Seznam keší najdete na www.slgeocaching.com, kde se také registrujete. K samotnému hledání tohle stačí, nic víc není potřeba. Odpadá používání GPS, protože SLURL za nás zvládne SL klient;) Na stránce s keší obvykle najdete její obtížnost – Easy, Hard nebo Moderate, její charakter – Traditional, Special nebo Multi, obrázek místa a SLURL. Samozřejmě souřadnice nejsou pravými souřadnicemi keše, ale výchozím místem pro hledání. Často se objevuje Clue, nápověda pro hledání, protože v SL může být keš kdekoli, kam lze umístit objekt.

Keš jako taková má povinně jednotnou velikost a texturu, takže po úvodním tápání při hledání první keše pak už vždycky víte, co to vlastně hledáte. Na rozdíl od reálu není třeba dávat pozor, jestli nejde okolo paní se psem, protože v SL při hledání pocvičíte především práci s kamerou. Každá keš má aktivní Touch a má v sobě Notecard, který má mudlům napovědět a vám potvrdí jméno keše. Případně si můžete vzít SWAG (shit we all get 🙂 tedy triko zdarma a podobně… A tady může být i poklad:)

Pro ty, kteří se zaregistrují ve skupině “Geocaching In SL” se v mnoha keších ukrývá malý dárek, obvykle pár lindenů. Registrace ve skupině není zadarmo, stojí 150L$, na druhou stranu keší s pěti lindeny už pěkných pár je… a největším lákadlem bývá FTF (first to find) dárek – odměna pro ty, kteří najdou keš první. Ohlášení nové keše probíhá právě zprávou ve skupině a už pár minut po té můžete v dané lokaci potkat několik avatarů se známým titulkem, kteří stojí a čučí:) Po nalezení keše je třeba opsat kód z Notecardu a poslat IM majiteli skupiny… a komu se to podaří jako prvnímu, dostane vyhlášenou odměnu, obvykle 100 L$.

Stejně jako při reálném geocachingu není smyslem posbírat všechny ty maličkosti zadarmo, ale poznat nová místa, o kterých bychom se možná jinak ani nedozvěděli nebo potkat pár lidí, kteří taky rádi objevují a prozkoumávají… I když při virtuálním geocachingu neprotáhnete tělo na čerstvém vzduchu, tak třeba při současném používání HoppyPay může být tohle způsob, jak přijít k dalším pár lindenům rozhodně daleko zajímavějším způsobem než je nudné posedávání na lavičce… pro začátek můžete zkusit třeba keš umístěnou u nás v Bohemii;)

Původní datum vydání: 14. leden 2008

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *