Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2008 2009 2020

Bohemia, Sister Cities a hostování SS Galaxy

Na konci listopadu 2008 se virtuální město Bohemia stalo členem prestižního a Linden Labem podporovaného projektu Sister Cities. Po boku virtuálního Dublinu, Říma, Paříže, Mnichova, nebo třeba velšského Cardiffu, pojatého tématicky jako město Doctora Who, se naše československá Bohemka dostala nejen na rozcestníky v mnoha dalších navštěvovaných viruálních končinách, ale také na rozcestníky na Help Islandech, prvních místech, kde se zhmotní secondlifí nováčci. Program Sister Cities nebyl pro každého, místa do něj zařazená musela splňovat ne zrovna jednoduché podmínky. Místo muselo být vybudováno na motivy existujícího města nebo regionu v reálném světě, muselo podporovat komunitu z dané oblasti v jejím jazyce a poskytovat podporu pro nově příchozí do SL. Pro ňůbíky z Česka to tak byla šance přestat klást neustále se opakující dotazy “…a jak se dostanu do zatáčky a do Bohemie?” Alespoň pro ty, kteří rozuměli psanému textu. Pro Bohemii to byla také příležitost se představit celému světu a účastnit se různých mezinárodních akcí.
V dubnu 2009 tak Bohemia fungovala jako kotviště SS Galaxy, tříregionového výletního křížníku a jedné z největších SL staveb vůbec. Článek k této akci vyšel 27. března 2009

Bývá označována jako největší stavba v Second Life, rozkládá se totiž na 3 regionech, má délku 650 metrů, šířku 110 metrů a je postavena z více než 40 000 primů. Osm pater vybavených velkým množstvím zábavy, obchodů, atrakcí, apartmá k pronájmu a mnoha dalšími službami, z nichž některé jsou překvapivé a jiné téměř neuvěřitelné. To je stručná charakteristika výletní lodi SS Galaxy.
Už ve vstupní recepci narazíte na první z map a modelů lodi, které najdete na několika místech po celé Galaxy. Ani s grafikou zapnutou na maximální hodnoty nejste se současným klientem schopni shlédnout celou loď z jednoho místa, zmenšený model lodi tedy slouží pro představu, jak celá Galaxy vypadá.

Plán lodi, který je interaktivní a na každé zajímavé místo vám vydá příslušný landmark, vám stručně představí ty nejzajímavější lokace. Na lodi najdete několik barů, místa, kam si můžete přijít zatančit v různém prostředí, kterým kraluje Zodiac Ballroom, velký taneční parket na horní palubě Galaxy, můžete zajít do kina, které hraje několikrát denně různé filmy.
Bavit se můžete i v herně, prohlédnout si kapitánský můstek, pro milovníky umění se v Nova Straaf Gallery každý měsíc objeví nové obrazy SL i RL umělců.
V samém srdci Galaxy si můžete odpočinout v Atrium Garden. V okolních patrech se nachází pokoje k pronajmutí, ty nejlacinější na Galaxy začínají na 35 lindenech za den.

Na Galaxy si můžete pronajmout jeden z konferenčních sálů, které jsou určeny jak pro přednášky, tak i pro neformální či taneční zábavu. K dispozici jsou vám členové Galaxy týmu, kteří vám zajistí vše od DJe přes houslistu či pianistu po posledního pikolíka obskakujícího všechny s podnosem plným skleniček. K těm méně uvěřitelným virtuálním službám patří catering, můžete si objednat svatební hostinu, narozeninový dort, nebo exotické či jinak tematicky laděné občerstvení pro vaši akci. Na Galaxy nechybí ani možnost uspořádat svatební obřad v zahradní kapli na palubě lodi, nebo zde strávit líbánky.

Další z velmi virtuálních vyžití na palubách Galaxy je sport. Najdete zde vnitřní a venkovní bazén s tobogánem, ledovou plochu pro bruslaře, basketbalové hřiště i lezeckou stěnu. Na jedné z horních palub je vyznačená joggingová trať, kde se můžete nejen proběhnout, ale zazávodit si i na Monowheel, tedy „jednokole“. Nedaleko najdete skeet shoot, střelbu na trap – pohybující se terče, které jsou reprezentovány hliněnými „holuby“.
Jednou z nejlegračnějších atrakcí se jeví být virtuální posilovna, kde můžete bez námahy či kapky potu zvedat činky nebo dělat shyby od rána do večera. Nechybí ani boxovací pytle.
V posilovně najdete také bazén, saunu a nabídky masérských služeb či tantrické jógy, provozované školeným masérem, který zde nabízí i své RL služby.

Galaxy pořádá dlouhodobou akci „Port of Call“, kdy „kotví“ v jednotlivých městech projektu Sister Cities, propaguje jejich akce ve svém kalendáři a nabízí návštěvníkům Galaxy možnost virutální turistiky a poznávání dalších míst v Second Life. V dubnu bude Galaxy hostovat v Bohemii, můžeme se tedy těšit na návštěvníky z různých koutů SL i reálného světa.

A takhle vypadá virtuálně zakotvená Galaxy ve městě Bohemia

Co se na tu dobu stalo s dvěma regiony Bohemky, když ji zavalila tato ohromná loď? Ničeho se nebojte a vrhněte se do čtení diskuze, která v době rozkvětu Bohemie dělala web i akce ještě zajímavějšími.

A jak je to dnes se samotnou SS Galaxy? Krom toho, že v roce 2020 ji s přehledem shlédnete celou, protože vaše současná grafika ani klient s tím asi nebudou mít problém, všechno ostatní se stalo minulostí. Stavba se i přes nabídku různých pronájmů a pořádání akcí všeho druhu stala pro jejich majitele dlouhodobě neudržitelnou, a tak se ji rozhodli v květnu roku 2015, po osmi letech provozu, zavřít. Linden Lab se sice za nos (dodnes) nechytli, ale aspoň se ujali celé stavby, takže SS Galaxy byla v srpnu 2015 znovu otevřená na regionech, které až dodnes provozuje přímo Linden Lab. Žádné další akce se nekonají, pronájmy nikdo nenabízí a loď tak funguje jako muzeum stavitelských dovedností uživatelů SL z roku 2007, a také jako mauzoleum marketingové neschopnosti velké americké firmy, které nedokázala využít úspěch k vlastnímu rozvoji a pochopení, jak fungují komunitně tvořené online projekty. (Ano, řeč je stále o Linden Lab)
Ještě jednou odkaz na aktuální web SS Galaxy a aktuální teleport na nástupní můstek SS Galaxy v Second Life.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *