Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2012

SL9B – Bude mít SL narozeniny?

Zhruba před měsícem jste si mohli přečíst krátký příspěvek o tom, že tradiční každoroční oslava výročí se letos bude konat pouze formou eventů na pozemcích uživatelů po celém SL.
Stejně jako byl loni zrušen Burning Life, letos byly zrušeny narozeniny. Mnoho obyvatel SL dodává: kdy bude zrušen Second Life?

Oznámení vyvolalo diskuzi a velkou vlnu kritiky jak na blogu secondlife.com, tak i na vlastních stránkách mnoha uživatelů. Linden Lab jsou kritizováni za tento krok především proto, že jím vyjadřují svůj nezájem o uživatele (a platící klienty) a opět staví SL do pozice konzumního produktu zaměřeného pouze na finanční zisk. Jako třešničku na dortu je možné brát i příspěvek do diskuze od uživatele “Linden Lab,” který diskutujícím vysvětluje, že změny jsou vlastně pro naše dobro a že oslavy výročí jejich komerčního produktu máme vzít do svých rukou, do svých klubů, na svoje pozemky, za naše peníze. Které tečou na účet LL, samozřejmě.

Přispívat do diskuzí se zákazníky pod anonymním účtem “administrátora” je slabikářová chyba komunikace na sociálních sítích. Taková chyba se dá čekat od cukrárny v Nejzadnější Lhotě, kde komunikace s klienty vede třináctiletý Pepíček, syn majitelky, který “to umí s tím Facebookem.” Jako ukázka diskuze společnosti provozující byznys na úrovni LL je toto zcela neomluvitelné a nepochopitelné.

Stejně jako u Burning Life, i u SL9B jde jen o jediné – LL každý rok poskytovali zhruba 20 regionů na dobu zhruba jednoho až dvou měsíců, na kterých dobrovolníci postavili celé prostředí a jednotliví vystavující zpracovali svoje malé pozemky, na kterých vystavovali všechno možné. Na těchto regionech bylo několik stagí s nonstop hudebními diskotékami nebo vystoupeními a také Auditorium určené k rozhovorům se zajímavými osobnostmi na nejrůznější témata. Pro mnoho uživatelů to byl také každoroční zátěžový test – na regionech se setkávalo velké množství uživatelů ve stejný čas a zkoušeli tak, co simy vydrží.
Práce s organizací byla minimální, zpravidla ji dělali dobrovolníci, které pořádání eventů a organizování baví, a dělali by ji i nadále. Atmosféra takových velkých událostí je těžko popsatelná, ale pro mnoho lidí ve virtuálních světech je to jeden z nejdůležitějších aspektů jejich pobytu v tomto prostředí.

Linden Lab v současné době provozuje na Main Gridu téměř 30 000 regionů. Dvacítka regionů navíc je kapka v oceánu. Kapka, která by stačila na dobrý dojem u tisíců uživatelů. Nebo taky kapka, která pro mnoho dalších bude tou poslední…

V tuto chvíli to vypadá, že SL9B se bude konat v původní podobě. Na blogu SL9B se objevila výzva pro dobrovolníky a vystavovatele, kteří se chtějí podílet na letošní oslavě, slíbeno je deset regionů. Tato iniciativa nemá nic společného s LL a ačkoli na blogu není nikdo konrétně podepsán, lze ze souvislostí tušit, že tuto akci organizují stejní avataři, kteří měli organizaci SLxB na starosti i v minulých letech.

Původní datum vydání: 15.5. 2012
Zpět na všechny články o SL narozeninách

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *