Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2008

Nautilus City – Průzkum ostrova

Napsal a vyfotogravoval Shiny Iceberg v roce 2008

Ti z vás, kteří se rádi toulají po Second Life a objevují nová zajímavá místa, si možná již dříve povšimli, že mezi mainland kontinenty Satori a Nautilus zeje nelogická mezera. Linden Lab využil dobrého ohlasu na projekt Bay City a pod rouškou virtuální zámořské objevitelské výpravy oznámil otevření nových regionů, které rozšiřují stávající mainland. Nová oblast, nazývaná Nautilus City, se rozkládá na 45 nových simech, které tvoří jeden velký ostrov protáhlého tvaru. Přijměte proto mé pozvání na zajímavou procházku po krásách Nautilus City a přilehlých moří.

Nautilus-mapa

Mapka výše ukazuje celý ostrov, který má opravdu originální tvar. Dlouhá modrá vodorovná čára je plavební kanál, který vede do centrální oblasti, kdežto na západní straně se rozkládá přístavní osada. Na obrázku níže pak uvidíte orientační polohu nejzajímavějších objektů, které se momentálně v Nautilus City nacházejí.

Nautilus-mapa míst

Červená trasa – pevninská

Naše procházka začíná na západním mysu v místě označeném (1). Na špici samotné se nachází zalesněná krajina, která je zpestřena několika lavičkami, jezírky, ve kterých dovádí rybí potěr a velkými balvany na břehu moře. Pokud se vydáte na východ, brzy dojdete k dlouhé zdi, která lemuje a zároveň chrání přístavní městečko. Domy ve středomořském stylu hrají všemi možnými barvami a variacemi, nicméně jedná se zatím o prázdné místnosti, které teprve čekají na své obyvatele. Zatím můžete posedět pod jednou s mnoha markýz nebo zlepšit kondičku vašeho avatara běháním po schodech a římsách.

Nautilus 01

Vydáte-li se podél zdi na sever, narazíte po několika desítkách metrů na konec zdi a pohodlný vstup do města samotného. Ve městě rozhodně nebudete capkat blátem, protože veškeré cesty jsou pečlivě dlážděné a udržované a tvoří pravidelnou pravoúhlou síť.

Nautilus 02
Nautilus 03

Zajímavým prvkem v této části města je zřícené antické sloupořadí, zachovalý altán s posezením pro středně velkou společnost a hlavně nepřehlédnutelný maják přímo vybízející k vyšplhání až na horní plošinu, kde můžete ze všech sil zadout do obřího rohu. Zvuk má skutečně impozantní. Maják zároveň značí vjezd do hlavního přístavu ostrova.

Nautilus 04
Nautilus 05
Nautilus 06

Půjdete-li podél pobřeží zátoky, brzy narazíte na kotviště lodí. Kromě krásné galéry připravené k naložení mě uchvátil suchý dok, ve kterém se buď staví nebo opravuje loď fénického typu. Pokud se v Second Life věnujete stavitelství, asi vás stejně jako mě zaujme fakt, že hladina vody před vraty suchého doku za vraty zázračně mizí. Zjistil jsem, že i v suchém doku je vodní hladina na svém místě, nicméně díky na vodě položených objektů je neviditelná. Jak to jen udělali? Podél přístavu se táhnou domy a pozemky, z nichž si nenechte ujít návštěvu skladiště. Najdete zde rozličné starověké zboží připravené k expedici do zámoří.

Nicméně záhy zjistíte, že většinu ostrova tvoří prázdné pozemky s výměrou 1024 m2, které se začnou během několika dní dražit. Tedy podobný koncept jako v úspěšném Bay City. Jak Loki, tak Pooh již stihli o Nautilus City napsat krátký úvod a oba dražbu pozemků rozebírají. V praxi to pak vypadá obdobně jako na obrázku níže – připravené pozemky s cestami a zelení kolem.

Nautilus 07

Budete-li pokračovat po ostrově dále na východ, budete míjet hlavně další a další pozemky na prodej, občas přerušené malým parkem, odpočívadlem či jiným místem k zastavení (2), posezení a povídání. Jejich krása často vynikne až po setmění, kdy se krajina kolem propadne do tmy a jen malý ostrůvek světla ozařuje oázu klidu a pohody.

Nautilus 08
Nautilus 09

Najednou dorazíte k vysoké zdi, mnohem vyšší než byste mohli vylézt bez možnosti létání. Zeď se táhne nalevo i napravo a pomalu se stáčí do velkého pravidelného kruhu. Právě jste dorazili k hlavní citadele města Nautilus City, které tvoří srdce celého ostrova (3). Jediný přístup do citadely plavebním kanálem střeží těžká dvojkřídlá vrata velikosti středního mrakodrapu. Průplavem za vraty se pak dostanete do centrální části citadely tvořené jezerem.

Nautilus Citadela

Na náhorní plošině tvořící citadelu se rozkládá město s domky podobného stylu jako v přístavu. Opět barevné, opět terasové a bohužel také prázdné a zatím vybydlené. Nicméně pohled shora je opravdu impozantní.

Nautilus shora

Kromě obytných domů můžete v citadele najít dóm stojící přímo na kraji centrálního jezírka, prostor pro divadelní představení ve stylu hranatého amfiteátru a obrovský magický krystal vytažený ze dna moře. Krystal je neustále zahalen v oblacích mlhy a páry a fialově poblikává do tmy. Pověst praví, že dokud krystal stojí, město je bezpečné. Jednou se však zlomí, zřítí se zpět do moře a Nautilus City zanikne.

Nautilus 11
Nautilus 12

Po průzkumu citadely se vydejte do východní části ostrova, nejlepším orientačním bodem je plavebí kanál protínající ostrov až k východnímu pobřeží. Cestou narazíte na pravém břehu na celkem rozlehlý park, který vás překvapí obří šachovnicí a hlavně veřejným koupalištěm (4). Dejte si ovšem pozor na koupání v bazénu, neboť se v něm prohání naštvaná a hladová muréna.

O kousek dál na opačné straně kanálu můžete obdivovat razicí stroj (5), kterým na ostrov dorazil delegát Linden Lab a zabral jej svým jménem a jménem krále M Linden. Můžete se pokusit stroj zprovoznit, zatím každý zájemce odešel s nepořízenou. Však stojí psáno – jen vyvolený nastartuje Mašinu a odcestuje neznámo kam.

Nautilus 10
Nautilus 13

Pokud vás ještě průzkum neomrzel, vyražte až na východní mys ostrova, kde na vás čeká chrám s majákem (6), který je vybudován na počest bohů moří a oceánů. Schválně neuvádím link, abyste se trochu proletěli a hlavně, abyste pátrali v podzemí chrámu, kde se skrývá tajná ponorka s parním pohonem. Z podzemí vede maskovaný tunel až do venkovního oceánu.

Nautilus 14

Průzkumem chrámu jsme dokončili naši prohlídku Nautilus City a prošli jsme nový ostrov skutečně od západu až na východní pobřeží. Je možné, že jsem během svého putování neodhalil všechny krásy ostrova, takže určitě uvítám, podělíte-li se o své dojmy z průzkumu v komentářích.

Nautilus City není jen o pevnině, naopak autoři si dali skutečně práci a investovali spoustu času i do úprav a oživení dna oceánu kolem ostrova. Řekl bych, že bohatší a živější mořské dno takového rozsahu jsem ještě v Second Life neviděl a proto jsem pro vás připravil průvodce po mořském dně Nautilus City, který je na mapě nahoře reprezentován zelenou barvou.

Původní datum vydání: 3. listopad 2008
Publikováno se souhlasem Shinyho Iceberga, jak tehdy, tak nyní.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *