Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2008

Návštěva Bay City

Napsal a vyfotogravoval Shiny Iceberg v roce 2008

Linden Lab oznámil již před několika měsíci plánované rozšiřování pevniny včetně zajištění příslušné dopravní infrastruktury. Hlavním projektem pro nově vzniklé oddělení Department of Public Work je pak výstavba nového města Bay City. Toto město vzniká postupně díky kreativitě najmutých profíků ze světa Second Life, kteří si říkají Krtci (Moles).

Před pár dny bylo otevřeno 20 nových regionů, které budou tvořit základ tohoto města. Naleznete zde vše možné, od metropolitního kinosálu přes marínu a tovární čtvrť až po léčebnu duševně chorých. Pojďte se podívat na pár prvních screenshotů zatím existující výstavby. A začneme celkovou mapkou nových regionů.

Nejprve je potřeba zmínit, jak Linden plánují naložit s pozemky. Většinu města totiž tvoří prázdné travnaté parcely, obvykle s 2X koeficientem pro objekty tj. pozemek může obsahovat dvojnásobný počet primů než obvykle. Pozemky budou draženy v aukci a výsledný majitel prý získá kromě pozemku i sadu textur, které budou tématicky odpovídat dané lokalitě. Snahou je zamezit existenci divokých různorodých staveb a naopak podpořit vznik domů a staveb, které kompozičně zapadají do urban stylu. Kromě toho nebudou možné terénní úpravy pozemku.

mapa Bay City

Tak a nyní můžeme vyrazit na cestu. Nejlepší přístup do celé oblasti je přes most, který začíná v regionu Barcola. Zde na pobřeží dlouho existovala cesta “do nikam” a několikrát jsem si říkal, proč tu existuje. No nyní je to jasné – hlavní dopravní tepna nového města. Ještě než dorazíte po mostě do samotného města, půjdete přes protáhlý ostrůvek, kde se nachází zatím nejzdařilejší atrakce Bay City – blázinec neboli ústav pro duševně choré.

Bay City blazinec

Nedejte nic na výstražná varování a vysoký drátěný plot, směle jej přeleťte a pokračujte k hrozivé tmavé budově v dáli. Uvnitř naleznete tři patra ponurých kobek, nemocničního vybavení a svěracích kazajek. Dokonce i mne, nezávislého reportéra, zde několik dlouhých minut drželi přivázaného za ruce a nohy k jakési operační lavici. A než vás nechám pokochat několika záběry zevnitř, jen vám doporučím – dostanete-li se až do podkroví v třetím patře, všimněte si úžasné hry světla na zemi skrz mřížovaná okna.

Vstupní hala
Police s léky
Pokoj pro lehčí případy
Pomoc! Pusťte mě!
Podkrovní místnost

Pokud jste se už dost pokochali a podařilo se vám vymotat zase ven, můžete přes most pokračovat dále do Bay City. Mimochodem celé město je protkáno sítí vodních kanálů a silnic, takže zde najdete množství menších či větších mostů. Všechny mosty jsou mimo jiné zdvihací, aby mohla projet i vaše plachetnice s vysokým stěžněm.

Zvednutý most

Kromě toho ve městě jezdí pravidelná tramvajová doprava po hlavní ulici, je zde i balónová doprava pro 4 cestující, během které je hezký pohled na celou oblast a která v pravidelných intervalech přistává na různých místech města. Plánuje se zde i pravidelná lodní doprava, zatím existují různě po městě čekárny se schůdky k vodě.

Výlet balónem
Tramvajová doprava
Vše připraveno pro trajekt

Jak jsem už psal, většina pozemků ve městě je zatím neobsazena, nicméně v každém regionu se nachází jedna či několik veřejných staveb různých účelů. Některé z nich bych vám chtěl představit.

Metropolitní kinosál nabízí sledování filmů pro cca 60 lidí. V době mé návštěvy zde běželo Apollo 13, nicméně počet návštěvníků se nepřehoupl přes pět.

Metropolitní kinosál

Po návštěvě kina může přijít vhod stylová kavárna Cafe Deco. Elegantní vnějšek koresponduje s okouzlujícím vnitřkem ve stylu art deco, místní menu pak nabízí širokou paletu nápojů a pochutin.

Cafe Deco

Cafe Deco

Zhruba mezi kinem a kavárnou se nachází bowlingová herna Top. Jestli to dneska někde žije, je to tady. Čtyři dráhy jsou neustále obsazené, tabule na zdi zobrazuje nejlepší dosažené skóre a jukebox v rohu hraje ze všech sil.

Bowlingová herna

Na různých koncích města, ale tématicky blízko sebe, se nachází přístaviště a městská pláž. Přístaviště je spojeno s yacht klubem, který ovšem zatím zeje prázdnotou. Z městské pláže je ale možné vydat se pěšky hezkou lesní cestou až na skalní travnatou plošinu s hlavním majákem. Tato plošinka se v budoucnu bude hodit pro konání různých slavností pod širým nebem, protože se jedná opravdu o hezké a oddychové místo.

Bay City přístaviště
Městská pláž
Maják

Maják se tyčí nad zálivem, který se hladově zakusuje do pobřeží Bay City. Na druhé straně tohoto zálivu pak začíná průmyslová zóna města, která rozhodně také stojí za návštěvu. Kromě teleportování a dlouhé cesty po silnici sem lítá pravidelně balónová doprava.

Tovární čtvrť
Tovární čtvrť

Kromě toho v Bay City najdete i kupu dalších zajímavých lokalit – například benzínová stanice, meteorologická stanice anebo archeologické naleziště. Ve městě je i několik menších parků a některé z nich jsou opravdu hezké. Různě po městě jsou pak umístěny různé sochy a umělecké výtvory, nejvíce mě pobavily sochy krtčího kosmonauta a starosty. Děkuji vám pro dnešek za pozornost a doufám, že vás moc nebolí po naší procházce nohy.

Archeologické naleziště
Krtek kosmonaut
Městský park
Sluneční soustava
Krtek starostou

Původní datum vydání: 3. listopad 2008
Publikováno se souhlasem Shinyho Iceberga, jak tehdy, tak nyní.
Přečtěte si také Shiny článek o Nautilus City

Bay City samozřejmě stále existuje a najdete v něm mnoho dalšího. Zkuste třeba Bay City – Hlavní nádraží, vlakovou stanici v přístavu. Najdete zde odkazy do zajíamvých lokalit a také freebie – vlaky zdarma. Funkční SL vláčky, které si můžete rezznout u sebe doma, a provozovat vlastní vlakovou dopravu.

Mapa vlakové dopravy v Second Life, 2020

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *