Virtuální světy

Informace o virtuálních světech

2015 Články

Jak na video ve virtuálním světě 6. část – workshop

Poslední, šestá část seriálu Jak na video ve virtuálním světě je záznamem přednášky o stříhání videa pomocí programu Blender 3D. Ano, toho Blenderu. Programu, ve kterém se obvykle vytvářejí 3D objekty. V roce 2015 se mnozí z vás naučili, jak si pomocí programu zcela zdarma nastříhat video na úrovni, na které tak činí i profesionálové. Výhodou Blenderu je, krom jeho ceny, také skutečnost, že je multiplatformní. Pro uživatele, a hlavně tvůrce obsahu ve virtuálních světech, má ještě jednu nespornou výhodu. Klávesové zkratky rutinně používané pro vytváření a editaci 3D objektů jsou shodné s těmi, které užijete při běžném stříhání videa.
V roce 2020 bych vám Blender 3D doporučila asi pouze v případě, že s ním opravdu dobře umíte (tvořit objekty) a jeho vcelku “surové” prostředí a ovládání vám spíš vyhovuje, než překáží.
Nacházíte-li se v situaci novopečeného střihače videa a zároveň hledáte, co byste použili za software, moje rada je v takovém případě odlišná.
V současné době asi všechna vaše přání vyplní DaVinci Resolve od Blackmagic Design.
Tento program je určen pro profesionální stříhání, jeho základní verze je zdarma, a “omezené” možnosti této verze vám nejspíš nijak vadit nebudou. Program jede na Windows (verze 10, ale na W7 s trochou štěstí a trochou nastavování taky), MacOS i Linuxu (ač i tady je doporučená a zdarma ke stažení konkrétní distibuce CentOS, nicméně návody na rozjetí na vašem oblíbeném, asi nejspíš Ubuntu-based distru najdete všude možně.)
DaVinci Resolve si v případě zájmu můžete koupit za jednorázový poplatek, ne za nikdy nekončící opakované předplatné. Za tuhle cenu pak dostáváte přístup k mnoha dalším rozšířením programu, které většina z vás asi nikdy nevyužije.
I verze zdarma obsahuje mnohé nástroje, o kterých se vám ani nezdálo. Za všechny stojí za to jmenovat především plně profesionální prostředí barevných korekcí. Ty z vašeho newbíckého videa mohou vcelku jednoduše udělat příští světový trhák.
Návody na DaVinci Resolve se Youtube i celý internet přímo hemží, většina z nich je v angličtině, stejně jako celé prostředí programu, ale věřím tomu, že základy ovládání se takto dají naučit i s velmi omezenou znalostí angličtiny.
V tomto díle historického seriálu tedy nic o DaVinci Resolve nečekejte, a užijte si historickou přednášku s historickými avíky na historickém twentyFIRST.

Seriál vycházel na webu a na sociálních sítích, a přednášky se konaly v Second Life v průběhu října a listopadu 2015.
Všechny části seriálu Jak na video… najdete v tomto přehledu.

Slajdová prezentace k videu s možností přepnout na celou obrazovku.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *